6. května 2014

Jak spolehlivé výsledky poskytuje půdní pH test? Část 1.

Vůbec není od věci znát - alespoň orientačně - půdní reakci na definovaných místech zahrady. Schválně píšu "na definovaných  místech", protože jeden dva hodně způměrované výsledky z celé plochy jsou téměř bezcenné i z malé zahrady, zejména pokud chcete na základě těchto výsledků činit nějaká rozhodnutí.



Hnedka zkraje je třeba začít konstatováním, že sadař nebo zahrádkář nepotřebuje hodnotu půdní reakce znát s extrémní přesností, údaj "kyselý", "slabě kyselý" a "spíš neutrální" považuji za dostačující.

V tuzemských obchodech je k mání Půdní pH test, vyráběný firmou Neudorff, který výše uvedená kritéria splňuje,  na tomto testu jsou mi navíc sympatické  barevné přechody indikátoru, které umožňují zřetelně odlišit pH v rozmezí cca 4-7:




Kupříkladu žlutý univerzální pH papírek takhle skvělý není, "umí" odlišit extrémní hodnoty, řekněme pod 3 (červená) a nad 8 (tady zmodrá), ale v již zmíněné oblasti 4-7 bude stále žlutý. A protože mně zajímalo, nakolik jsou výsledky, získané  pH testem správné (resp. pravdivé - dle aktuální nomenklatury IUPAC), změřil jsem půdní výluhy ještě laboratorním pH-metrem, kalibrovaným na etalon (pufr).

S přípravou půdního vzorku pro výluh je potřeba si trochu pohrát, je-li moc mokrý, je zapotřebí snížit obsah vody sušením alespoň pod 10%, aby se stal sypký a dal se sítovat. K přípravě půdního výluhu se používá tzv. jemnozem, což je frakce pod 2 mm. 

 
Laboratorní síto frakce 2 mm


Místo laboratorního nerezového síta 2 mm, které jsem použil já, lze použít i hrubší sítko z kuchyně, tuhle operaci bych však rozhodně nepodceňoval, protože  vzorek se sítováním zhomogenizuje a zbaví hrubších frakcí.

K měření jsem měl připraveny celkem 3 sítované vzorky, dle návodu v kitu Neudorff je třeba dodanou zkumavku naplnit do výšky 10mm vzorkem, doplnit destilovanou vodou do výšky 35 mm a přidat jednu tabletu:


Obsah kitu


K nadávkování vzorku do pidizkumavky se hodí úzké držadlo lžičky



S měřením je bohužel spojeno pár problémů:
  1. Rozměry - dodaná pidizkumavka má světlost cca 10mm, takže nadávkovat zeminu chce trochu cviku (nebo předchozích zkušeností s jemnou mechanikou), k dávkování je zapotřebí laboratorní špachtlička nebo úzké držadlo lžičky
  2. Doporučuji si pořídit trochu vlastní destilky, ta dodaná (20 ml) postačí k měření, mezi měřeními je však třeba zkumavku něčím vypláchnout
  3. Tzv. "tableta"  je jenom velmi lehce slisovaný prášek, který se snadno vysype tam, kam nemá, je třeba s tím počítat
Pokud se podaří zmíněná úskalí překonat ( mému 10 letému synovi se to povedlo   napoprvé, ale musím říct, že nemáme v rodině krátké tlusté prsty), zkumavka se uzavře, několikrát překlopí a po sedimentaci je možné odečíst barvu:


Žádné komentáře:

Okomentovat